ESwith E-Ticaret Platformuna Hoşgeldiniz    | 

Influencer Marketing Nedir?

İsterseniz önce Influencer Kimdir sorusuna cevap bulmaya çalışalım. Çeşitli sosyal medya platformlarında(instagram, facebook, youtube, tiktok vs) belli bir tanınmışlığı olan kişilere influencer denir. Influencerlar için sosyal medyanın kanaat önderleri desek sanırım bir hata yapmayız. Belli bir takipçi sayısına ulaşan bu insanlar günlük hayatlarını ve görüşlerini sosyal medya platformları üzerinden takipçileriyle paylaşmaktadır.

Doğal olarak Influencerlar kendi kullandıkları markaları yada anlaşma yaptıkları markaları takipçileriyle paylaşır. Beğendiği ve takip ettiği kişi tarafından o markanın paylaşılması sonucu kişiler o markaya ilgi gösterirler. İşte bu satış ve pazarlama tekniği insanların son zamanlarda en çok kullandığı hatta adına referans satış da diyebileceğimiz önemli bir stratejidir. İşte Influencer Marketing bu stratejinin tamamının doğru bir şekilde yönetilmesidir.

Elbette bir marka Infuencer Marketing stratejisini oluştururken hedef kitlesini doğru belirlemelidir. Bu konuda. Markalar Influencer Marketing Yaparken Nasıl Bir Yol İzlemeli yazımızı okuyabilir ve profesyonel olarak Eswith.com dan yardım alabilirsiniz. Influencerlar bir çok farklı gruba ayrılırlar.

Kategorilere ayırmamız gerekirse :

A)Takipçi Sayısına Göre Influencerlar

I) Mega Influencer
II) Makro Influencer
III) Orta-Seviye Influencer
IV) Mikro Influencer
V) Nano Influencer

B)İçerik Türüne Göre Influencerlar

I) Blog
II) Youtube
III) Podcast
IV) Sadece Sosyal Mecra

C) Etki Seviyesine Göre Influencerlar

I) Ünlüler (Celebrity)
II) Kanaat Liderleri (Key Opinion Leaders
III) Kitlelerini ortalamanın çok üzerinde etkileyenler

Influencer Marketing ‘’akla getirme’’ ve ‘’özendirme’’ alt metinlerini kullanarak markanın tanıtımını yapar. Zaten çok yüksek olan sosyal medya kullanımı pandemi ile beraber daha da fazlalaşmıştır. Bu durum bize ve markalara Influencer Marketing stratejisinin ne kadar değerli olduğunu tekrar göstermiştir. Bu dönemde Influencer ve Marka iş birlikleri %300 oranında artış göstermiştir. Klasik ticaret yöntemlerinin E ticarete, klasik reklam stratejilerinin de digital reklam ve Influencer Marketinge dönüşümünü hep birlikte gördük. Önümüzdeki yıllarda da bu dönüşümün hızlanarak devam edeceğini öngörmek çok zor olmasa gerek. Birçok Pazar araştırma şirketleri bu konuda araştırma yapmaktalar ve bu araştırmalara göre bir tahmin ortaya çıkmakta.

Pazarlama konusunda lider Pazar araştırma şirketlerinden olan Marketsandmarkets’in yaptığı araştırmaya göre 2025 yılında Influencer Marketing sektörünün ekonomik büyüklüğü 22.3 milyar Amerikan doları seviyesine gelecek. 2020 yılında 9 milyar Amerikan doları olan sektör için çok ciddi bir artış öngörülmektedir. Bu durum hem Influencer Marketing stratejisinin yeni markaların bu konuya adapte olması ile hem de zaten şuan Influencer Marketing faaliyetleri gösteren şirketlerin pazarlama bütçelerini geleneksel kanallardan ziyade daha fazla dijital kanallara yönlendirmesi sonucu gerçekleşecek. Tüm bunların dışında Pazar büyüklüğü olarak şuan Kuzey Amerika bölgesi yani Amerika ve Kanada dünyada birinci sırada iken 2025 yılında yeni bir durum ortaya çıkıyor ve Asya-Pasifik bölgesi Pazar büyüklüğünde liderliği alıyor. Yani doğunun yükselişi Influencer Marketing tarafında da gözüküyor. Artan nüfus, kullanılan elektronik cihaz sayısındaki artış, sosyal medya kullanıcı sayısındaki artış gibi nedenler bu durumun sebepleri olarak gösteriliyor.